Voetschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een veel voorkomende infectie van de bovenste huidlaag. Deze schimmelinfectie bevindt zich vooral op de voet en tussen de tenen. Deze zelfde soort huidinfectie veroorzaakt ook kalknagels of schimmelnagels. Voetschimmel wordt ook wel eens aangeduid als zwemmerseczeem. De medische naam van deze schimmelinfectie is tinea pedis. Hoewel het geen ernstige aandoening is, veroorzaakt deze schimmel wel veel ongemak in de vorm van jeuk, schilfers en korstjes. Als voetschimmel niet op de juiste manier wordt behandeld, kunnen op den duur ook de nagels worden aangetast.

Wat is de oorzaak van voetschimmel?

Voetschimmel kun je op diverse manieren oplopen. De schimmels gedijen prima in een warme en vochtige omgeving. Je loopt deze infectie dan ook eenvoudig op binnen een zwembad, gemeenschappelijke douche of de kleedkamer van de sportvereniging. Ook zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn van voetschimmel.Bijvoorbeeld omdat de schoenen die je draagt niet voldoende ventileren. De hoornlaag van de huid wordt zacht waardoor de infectie makkelijker binnen kan dringen. Ook voeten met wondjes zijn gevoeliger voor voetschimmel. Zeep tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Je voeten te vaak wassen met een zeepproduct kan dus ook voetschimmel veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van voetschimmel?

Anders dan de naam van deze schimmelinfectie doet vermoeden, komt voetschimmel het meest voor tussen de tenen. De symptomen van deze huidinfectie lopen uiteen. Je kunt hinder ondervinden van jeuk tussen de tenen, veroorzaakt door vochtblaasjes. Ook kan de huid rondom de tenen en onder de voet gaan schilferen en roodheid vertonen.

  • Rode huid met schilfers (rondom tenen en voetzolen)
  • Vochtblaasjes en korstjes tussen de tenen
  • Jeuk tussen de (4e en de 5e) teen
  • Schimmelnagels

 Als de voetschimmel niet tijdig wordt behandeld, dan kan deze schimmel ook de nagels aantasten. We spreken dan van schimmelnagels. Deze zijn over het algemeen geel of bruin van kleur en hebben een brosse structuur. Een schimmelnagel kan ook verdikt zijn waardoor er pijnklachten optreden. Bijvoorbeeld tijdens het lopen of het dragen van schoenen.

Hoe gaat de behandeling van voetschimmel bij ons in zijn werk?

Heb je last van voetschimmel en wil je dit laten behandelen door een ervaren pedicure? Bij onze pedicure praktijk staan we voor je klaar. Met de juiste voetschimmel behandeling ben je snel van vervelende klachten af. Hierbij kun je denken aan roodheid, jeuk en schilfering. Met een goede behandelmethode voorkom je ook dat de schimmelinfectie de teennagels aantast.