Hamerteen

Een hamerteen, klauwteen of mallet teen is een vergroeiing van de tenen. De kootjes van de teen groeien in een boogje, waardoor de teen krom staat. De aandoeningen kunnen vervelend zijn, maar zijn meestal niet gevaarlijk. Behandeling is niet altijd noodzakelijk, maar soms wel wenselijk. In dit artikel leggen we uit wat hamertenen, klauwtenen en mullet tenen zijn, wat het verschil tussen de aandoeningen is, hoe ze ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je ze (zelf) kunt behandelen.

Wat is een hamerteen?

De term hamerteen wordt als verzamelnaam gebruikt voor meerdere aandoeningen. Dat is eigenlijk niet terecht. We spreken van een hamerteen als het eerste gewricht in een teen is gebogen. 

Wat is een klauwteen?

Bij een klauwteen staan de twee kootjes aan het uiteinde van een teen in een onnatuurlijke hoek en is het eerste gewricht gebogen. Het uiteinde van de teen raakt daardoor de grond. Een klauwteen lijkt op een klauw en is krommer dan een hamerteen.

Wat is een mallet teen?

Bij een mallet teen staan alleen de twee kootjes aan het uiteinde van een teen in een onnatuurlijke hoek. Het eerste gewricht is niet gebogen.

Hoe ontstaat een hamerteen, klauwteen of mallet teen?

De oorzaak van de aandoeningen is niet altijd duidelijk. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Het risico op een hamerteen of klauwteen wordt groter door:

  • Lang verkeerde (meestal te kleine) schoenen dragen
  • Letsel na een ongeval
  • Hallux valgus (een scheve grote teen)
  • Reumatische aandoeningen
  • Diabetes
  • Ouderdom

Kun je ze voorkomen?

Een hamerteen, klauwteen of mallet teen is niet altijd te voorkomen, omdat je op veel factoren geen invloed hebt. Wat je natuurlijk wel kunt doen, is goed passende schoenen dragen. Dat voorkomt allerlei voetproblemen.

Hallux valgus

Staat je grote teen scheef (hallux valgus)? Dan is het belangrijk om dit te behandelen. Doe je dat niet, dan worden je middelste tenen verkeerd belast en kun je een hamerteen krijgen.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Een hamerteen, klauwteen of mallet teen hoeft niet per se behandeld te worden, maar soms is dat wel wenselijk. Laat je ze onbehandeld? Dan is de kans groot dat je klachten toenemen.

Advies inwinnen

Win advies in bij een professional.Je kunt bijvoorbeeld:

  • Naar een huisarts gaan.
  • Naar een (medisch) pedicure gaan voor advies over goede schoenen en een orthese (hulpstuk voor minder druk op de tenen).
  • Naar een podotherapeut voor een onderzoek naar je voeten en looppatroon.
  • Naar een orthopedisch adviseur voor podotherapeutische zolen op maat.

Hoe gaat de behandeling van hamerteen bij ons in zijn werk?

Heb je last van hamerteen en wil je de complicaties ervan laten behandelen door een ervaren pedicure? Bij onze pedicure praktijk staan we voor je klaar. Met de juiste behandeling ben je snel van vervelende complicaties af.