Huid en nagelproblemen

Eelt


Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Eelt is een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt, word deze laag te dik of te hard dan kan het pijnlijk worden. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlakte wordt die ruwer en hard. Zo ontstaat eelt.

Kloven


Kloven zijn verdikte eelt locaties die kapot zijn gesprongen. Dit komt doordat de elasticiteit van de huid door eelt ophoping verloren is gegaan en deze niet meer kan buigen. Hierdoor gaat de huid barsten. Dit kan aan de oppervlakte zijn maar ook diep in voet. Dit is zeer pijnlijk en kan bloedingen veroorzaken. Soms gaat dit gepaard met een schimmelinfectie.

Likdoorn


Wanneer een kleine plek op de voet (bal v/d voet, kleine teen of tussen twee tenen in) onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf wordt de eelt ontwikkeling in de huid geduwd. Deze drukt op het bot van de voet of de zenuwuiteinden, en is daardoor pijnlijk. Likdoorn word ook wel eksteroog genoemd.


Schimmelnagel


Bij een beginnende infectie zijn de nagels te herkennen door verkleuring van de nagelranden (gelig, bruin of groen) en kleine vlekjes op de nagel. In een later stadium kan de nagel geheel verkleuren van geelwit tot geelbruin. De nagel is dan vaak wat dikker en brokkelig van structuur. In sommige gevallen kan de infectie zich over de gehele nagel verspreiden.

Ingroeinagel


Een ingroeide nagel kan zeer pijnlijk zijn. Meestal is het de nagel van de grote teen, maar kan ook bij de andere nagels voorkomen. Een gedeelte of de gehele nagelrand drukt te veel op de huid en geeft klachten van pijn, roodheid, likdoorn of ontsteking. De oorzaak kan zijn het dragen van verkeerde schoenen, te strakke kousen, verkeerd knippen of een aangeboren nagelvorm.

Kalknagel


De nagel vertoont een verdikking, is vaak gelig, heeft een afwijkende vorm en kan vooral veel druk veroorzaken wat een onprettig gevoel geeft. Deze nagel wordt vaak verward met een schimmelnagel omdat ze er uiterlijk veel op lijkt. Ouderdom, verkeerde schoenen, trauma of een ongebruikelijk vorm van het nagelbed kan de oorzaak zijn van een kalknagel.